Osmose water: wat is het en waarom kiezen steeds meer mensen ervoor?

Stel je voor: je schenkt een glas kraanwater in en denkt: “Ziet er schoon uit.” Maar wist je dat daar ongemerkt stoffen als PFAS, pesticiden, microplastics en zware metalen in kunnen zitten?

Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor osmose water: water dat tot op moleculair niveau is gezuiverd. In dit artikel leggen we uit wat osmose water is, hoe je het zelf kunt maken, en waarom het een slimme én gezonde investering is voor jouw huishouden.

Wist je dat een goed osmosesysteem tot wel 97,8% van de PFAS uit je water kan halen?

Wat is osmose water?

Osmose water, ook wel bekend als water uit een omgekeerde osmose systeem, is water dat bijna volledig vrij is van:

  • PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen)
  • Zware metalen (zoals lood of koper)
  • Microplastics
  • Pesticiden en hormoonresten
  • Nitraten en kalk
  • Zelfs bacteriën

    Bij het proces van omgekeerde osmose wordt kraanwater met hoge druk door een speciaal membraan geperst. Alleen zuiver water kan erdoorheen: alles wat er niet in hoort, blijft achter.


Osmose water kopen of zelf maken?

Je kunt osmose water kopen in bidons of flessen, maar dat is duur én vervuilend. Een betere optie is het zelf maken van osmose water met een keukensysteem.

Zo’n systeem sluit je aan onder je aanrecht en levert 24/7 puur drinkwater zonder gesjouw of plastic afval.

Tip van de specialist: Wil je osmose water van topkwaliteit zelf maken? Dan is de Columbia Aqua Juman osmosefilter een uitstekende keuze. Dit systeem haalt tot wel 97,8% PFAS en andere verontreinigingen uit je kraanwater en past zelfs onder een keukenkastje.


Waarom kiezen voor osmose water?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen overstappen op osmose water:

1. Gezondheid

Veel mensen maken zich zorgen over wat er allemaal in kraanwater zit. Zoals een expert het treffend zei:

"Je staat ervan versteld wat er allemaal in ons kraanwater zit. Wanneer we een voorfilter plaatsen, zien we dat deze na een jaar vaak helemaal bruin is van de opgehoopte vervuiling. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van het water dat we dagelijks gebruiken.” - Kevin Beemsterboer, expert in waterfiltratie

Met osmosefilters wordt water tot op moleculair niveau gezuiverd. Alles wat niet thuishoort in je lichaam, blijft achter in het filter.

2. Smaak

Osmose water smaakt neutraal en zuiver. Koffie, thee en gekookt voedsel smaken vaak veel beter als je osmose water gebruikt.

3. Milieu

Geen plastic flessen meer. Met een osmosefilter verminder je je afval en vermijd je transport van flessenwater.

4. Kostenbesparing

Na de eenmalige investering in een osmose-installatie zijn de onderhoudskosten laag. Je bespaart aanzienlijk op flessenwater en dure waterfilters.


Zijn er ook nadelen van osmose water?

Ja, zoals bij elke technologie zijn er aandachtspunten:

1. Verlies van mineralen

Bij osmose worden ook calcium en magnesium gefilterd. Toch hoef je je daar geen zorgen over te maken:

“De belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium krijg je ruimschoots binnen via een gevarieerd dieet, bijvoorbeeld uit groenten, fruit en andere dranken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een tekort door het drinken van osmose water.” - Kevin Beemsterboer, expert in waterfiltratie bij de Waterontharder specialist

Wil je toch extra mineralen? Kies dan een systeem met reminalisatie-filter voor een natuurlijke balans

2. Een beetje afvalwater

Osmose produceert een kleine hoeveelheid spoelwater. Moderne systemen, zoals de Columbia Aqua Juman, beperken dit tot een minimum dankzij slimme technologie met laag spoelverlies.

Klant aan het woord

"Sinds we osmose water gebruiken, drinken we meer water én voelen we ons er beter bij. De installatie was eenvoudig en het verschil in smaak merk je direct.” – Familie Verhoef, Sliedrecht

Conclusie: is osmose water de investering waard?

  • Wil je meer grip op je gezondheid?
  • Zoek je een duurzame oplossing tegen flessenwater?
  • Wil je het zeker weten dat je géén PFAS drinkt?

Dan is een osmosefilter een slimme investering. En met moderne systemen zoals de Columbia Aqua Juman kies je voor gemak, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Gratis watertest of advies?

Benieuwd wat er precies in jouw kraanwater zit? Vraag vandaag nog een gratis watertest aan of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.