Hoe werkt een waterontharder? Uitgebreide uitleg door Kevin

Hoe werkt een waterontharder? Uitgebreide uitleg door Kevin

Hard water is een veelvoorkomend probleem in veel huishoudens en bedrijven, wat kan leiden tot kalkaanslag en verminderde efficiëntie van apparaten. Hier leg ik, Kevin Beemsterboer, gedetailleerd uit hoe waterontharders deze problemen oplossen door het water te 'verzachten'.

Nog even een korte uitleg over wat 'hard water' is

Hard water bevat mineralen zoals calcium en magnesium. Deze mineralen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen problemen veroorzaken zoals kalkaanslag in leidingen en op verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers en boilers. 

Wil je weten hoe hard het water in jouw gemeente is? Bekijk dan dit handige artikel

De basisprincipes van waterontharding

Een waterontharder verwijdert de hardheid veroorzakende mineralen uit het water via een proces genaamd ionenuitwisseling. Dit proces vindt plaats in de mineralentank gevuld met kunstharsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Voor meer informatie over hoe je de hardheid van het water meet, bezoek deze pagina.

Wat zijn de voor- en nadelen ook alweer van een waterontharder?

Om je geheugen op te frissen bespreek ik hieronder nog kort de voor- en nadelen van een waterontharder:

Voordelen:

  • Voorkomt kalkaanslag in leidingen en op apparaten, wat de levensduur verlengt.
  • Kan de reinigingsefficiëntie verbeteren en het gebruik van zeep en detergenten verminderen.
  • Zorgt voor zachter water, wat beter is voor de huid en het haar. Meer over de voordelen van een waterontharder en zacht water.

Nadelen:

  • Vereist regelmatige aanvulling van zout en onderhoud.
  • Kan niet alle soorten mineralen uit water verwijderen (zoals ijzer).
  • Initiële kosten voor aankoop en installatie kunnen hoog zijn.

voor en nadelen waterontharder


Ik wil graag advies

De componenten van een waterontharder

Een waterontharder is samengesteld uit verschillende belangrijke en onmisbare onderdelen die samenwerken om de waterkwaliteit te verbeteren. Elk component heeft een specifieke functie die bijdraagt aan de effectieve verwijdering van mineralen die hardheid veroorzaken. Hieronder volgt een uitleg van de belangrijkste onderdelen van een waterontharder.

De mineralentank:

De mineralentank is het hart van de waterontharder. Het is gevuld met kleine, bolvormige kunstharsbolletjes die met natrium deeltjes zijn geladen. Wanneer hard water door de tank stroomt, vindt een chemisch proces plaats waarbij de harsbolletjes calcium- en magnesiumionen (die de hardheid van water veroorzaken) uit het water aantrekken en vasthouden. 

In ruil daarvoor geven de harsbolletjes natriumdeeltjes af aan het water. Deze ionenuitwisseling zorgt ervoor dat het water zacht wordt. De capaciteit van de mineralentank om hardheid te verwijderen, hangt af van de grootte van de tank en de hoeveelheid kunsthars.

De zouttank:

De zouttank, ook bekend als een zoutvat of pekeltank, bevat een zoutoplossing die belangrijk is voor het regeneratieproces (daar vertel ik hieronder meer over) van de harsbolletjes in de mineralentank. 

Het zout in deze tank, gewoonlijk in de vorm van tabletten, blokken of korrels van natriumchloride, wordt gemengd met inkomend water om een zoutoplossing (pekell) te vormen. Deze verzadigde oplossing wordt gebruikt om de verzadigde harsbolletjes in de mineralentank schoon te spoelen en te regenereren, waardoor ze hun vermogen om hardheid te verwijderen behouden.

De besturingseenheid:

De besturingseenheid (ook wel controller genoemd) worden gezien als de "hersenen" van de waterontharder. Deze geavanceerde computer of timer regelt de regeneratiecycli van de waterontharder. 

Afhankelijk van het type en de instelling, kan de controller de cycli inplannen op basis van tijd (bijvoorbeeld elke nacht om 2:00 uur) of watergebruik (na een vooraf ingestelde hoeveelheid verwerkt water). Sommige uitgebreidere modellen meten de waterhardheid en waterconsumptie voor een meer efficiënte en vraaggestuurde regeneratie.

"Elk onderdeel van de waterontharders die wij installeren zijn ontworpen om perfect samen te werken. Van de mineralentank die al die harde mineralen wegneemt tot onze slimme controller die alles op rolletjes laat lopen. Ik zorg ervoor dat alles makkelijk te gebruiken is, zodat jij en je familie altijd kunnen genieten van lekker zacht water, zonder gedoe!

Meer over de regeneratie van een waterontharder: hoe werkt het?

Ik heb het hierboven al een paar keer laten vallen: regeneratie. Dit is een kritiek proces in de werking van een waterontharder, belangrijk voor het herstellen van de ionenwisselcapaciteit van de kunstharsbolletjes. Dit proces verzekert dat het systeem continu goed kan werken. Hieronder beschrijven we de vier belangrijke stappen in het regeneratieproces.

1. Terugspoelen:

Dit eerste stadium van de regeneratie is ontworpen om de kunstharsbolletjes te 'lossen' en alle vastzittende deeltjes te verwijderen. Door krachtig omgekeerd water door de tank te spoelen, worden de harsbolletjes grondig gemengd en gereinigd, wat belangrijk is voor een effectieve ionenuitwisseling.

2. Regenereren:

Tijdens deze stap wordt de verzadigde pekel uit de zouttank door de mineralentank geleid. Deze zoutoplossing spoelt de opgevangen calcium- en magnesiumionen uit de harsbolletjes, welke vervolgens vervangen worden door natriumionen uit de zoutoplossing. Dit herstelt de oorspronkelijke functionaliteit van de hars.

3. Spoelen:

Na de regeneratie wordt de pekel, samen met de losgemaakte mineralen, uit de mineralentank gespoeld met vers water, om te zorgen dat geen overmatig zout in het behandelde water terechtkomt.

4. Vullen van de zouttank:

Na de regeneratie vult het systeem de zouttank automatisch bij, en mengt het nieuw water met het resterende zout om de tank gereed te maken voor de volgende cyclus.

In de video hieronder wordt het hele proces nog eens kort toegelicht:


Waar blijft de kalk bij een waterontharder?

De kalk (calcium en magnesium) wordt opgevangen in de kunstharsbolletjes van de mineralentank tijdens het wateronthardingsproces. Tijdens de regeneratiefase worden deze mineralen weggespoeld naar het riool.

Waar blijft het zout in de waterontharder?

Het zout wordt gebruikt om de kunstharsbolletjes te regenereren en wordt tijdens dit proces opgelost in water. Het zoute spoelwater, nu verzadigd met calcium en magnesium, wordt vervolgens afgevoerd.

Hoe weet je of je waterontharder werkt?

Je kunt de werking van je waterontharder controleren door de hardheid van het behandelde water te meten. Als het systeem correct werkt, zou het water perceptibel zachter moeten zijn en minder kalk moeten bevatten.

Hoe lang duurt het voordat een waterontharder werkt?

Een waterontharder begint onmiddellijk na installatie en de daaropvolgende regeneratie met het verzachten van water. Afhankelijk van de grootte en instellingen van het systeem kan het enkele minuten tot enkele uren duren voordat de gebruiker de verbeteringen opmerkt.

De snelheid waarmee het effect van verzachting merkbaar wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de mineralentank, de doorstroming van het water en de algemene waterconsumptie binnen het huishouden of bedrijf.

Over het algemeen kun je binnen enkele uren na opstarten de voordelen van zachter water ervaren.


"Zodra de waterontharder is geïnstalleerd en de eerste regeneratie is voltooid, kun je vrijwel meteen beginnen met het genieten van de voordelen van zachter water. Afhankelijk van de instellingen van je systeem en de grootte van de installatie, varieert de tijd totdat je echt verschil merkt meestal van een paar minuten tot enkele uren. Dit hangt natuurlijk af van de waterconsumptie in je huishouden en hoe snel het water door de mineralentank stroomt. Maar maak je geen zorgen, het is meestal heel snel en voor je het weet, geniet je van de voordelen van zachter water, wat een waar verschil kan maken in je dagelijks leven,"

Conclusie: Werkt een waterontharder echt?

Ja, waterontharders werken heel goed om de mineralen die hard water veroorzaken te verwijderen. Dit heeft een bewezen positief effect op de levensduur en prestaties van huishoudelijke apparaten, alsook op de algehele kwaliteit van het leidingwater. 

Advies nodig van Waterontharder-specialist.nl? Ik sta voor je klaar! 

Ik wil graag advies

Over de schrijver
Mijn naam is Kevin Beemsterboer en ik ben de eigenaar van waterontharder-specialist.nl. Ik ben geboren in Sliedrecht in 1989 en ik woon momenteel in Lage Zwaluwe. Als voormalig loodgieter ben ik in aanraking gekomen met waterontharders en heb ik me daarop gespecialiseerd. Door mijn ervaring als loodgieter ben ik me bewust geworden van de problemen die hard water kan veroorzaken en weet ik hoe ik deze problemen snel en efficiënt kan oplossen. Ik ben geïnteresseerd in de technologie achter waterontharders en ik heb de juiste kennis opgedaan om ervoor te zorgen dat mijn klanten altijd de juiste oplossing krijgen voor hun specifieke situatie. Sinds 1 juni 2022 ben ik een gecertificeerd dealer voor Home Water Stations en waterontharders. Deze erkenning is officieel onderschreven met een certificaat door Watergenius Nederland, wat mijn expertise en betrouwbaarheid in dit vakgebied verder bevestigt.
Reactie plaatsen