Hoe gevaarlijk is PFAS in drinkwater en kan een waterontharder helpen?
PFAS ( Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die sinds de jaren 1940 in tal van producten worden gebruikt vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Deze stoffen zijn zeer stabiel, waardoor ze zich niet gemakkelijk afbreken in het milieu.
Dit heeft geleid tot hun aanwezigheid in bodem, water en zelfs in het menselijk lichaam. Wereldwijd, en ook in Nederland, groeit de bezorgdheid over de aanwezigheid van PFAS in drinkwater.
Wat zijn PFAS en waarom zijn ze gevaarlijk?
PFAS is een groep van door de mens gemaakte chemicaliën die sinds de jaren 1940 worden gebruikt in producten zoals anti-aanbakpannen, waterafstotende stoffen, en schuimblussers. Deze stoffen zijn extreem stabiel, wat betekent dat ze niet afbreken in het milieu en zich kunnen ophopen in het menselijk lichaam. Blootstelling aan PFAS is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverschade, verminderde immuunrespons, en een verhoogd risico op kanker. ( RIVM)
Waar zit PFAS in drinkwater?
PFAS komen vooral voor in gebieden met veel industriële activiteiten, zoals chemische fabrieken. In Nederland zijn steden als Dordrecht en Rotterdam bijzonder getroffen door PFAS-verontreiniging in het drinkwater. Ook in België, met name in Antwerpen, zijn er zorgen over de aanwezigheid van PFAS in het drinkwater. Een PFAS-kaart van Nederland toont duidelijk aan dat deze stoffen op verschillende locaties in het land in hoge concentraties aanwezig zijn.
Bron: Testenoppfas.nl
De bovenstaande kaart geeft een overzicht van de verschillende locaties in Nederland en België waar PFAS in hoge concentraties is aangetroffen. De rode markeringen op de kaart geven aan waar de PFAS-concentraties de toegestane limieten overschrijden, terwijl de groene markeringen aangeven dat de waarden binnen de veilige grenzen vallen. Deze kaart benadrukt dat PFAS in verschillende delen van het land aanwezig is, hoewel de concentraties vaak binnen de door gezondheidsautoriteiten vastgestelde veilige grenzen blijven.
En wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?
De schadelijke effecten van PFAS zijn breed en ernstig. Deze stoffen kunnen zich ophopen in organen zoals de lever en nieren en het immuunsysteem verstoren. Langdurige blootstelling aan PFAS kan leiden tot chronische ziekten zoals nierkanker, schildklierproblemen en verhoogde cholesterolwaarden. Daarnaast kunnen PFAS de effectiviteit van vaccins verminderen door het immuunsysteem te verzwakken (RIVM). Bekijk de video hieronder van Eenvandaag of Lees er meer over op de website van Rijksoverheid.
Is een waterfilter de oplossing voor PFAS in je drinkwater?
Ondanks de aanwezigheid van PFAS in bepaalde regio's, tonen studies aan dat de concentraties in kraanwater doorgaans laag genoeg zijn om geen direct gezondheidsrisico te vormen. Het aanschaffen van een speciaal waterfilter om PFAS te verwijderen is daarom vaak niet nodig. Sterker nog, het gebruik van sommige filters kan gezonde mineralen uit het water verwijderen en bacteriegroei veroorzaken als ze niet goed worden onderhouden. Het programma Pointer checkt van de NPO heeft getest of gefilterd water nu gezonder is.
De conclusie is dat gefilterd water bepaalde verontreinigingen kan verminderen, maar dat het ook gezonde mineralen kan verwijderen en het risico op bacteriële besmetting kan verhogen. Daarom is kraanwater, zoals het vaak wordt geleverd, in veel gevallen net zo gezond, zo niet gezonder, dan gefilterd water. Zie de video hieronder.
>> Bekijk hier de bronnenlijst die zij gebruikt hebben.
En hoe zit het met een waterontharder?
Een waterontharder helpt niet bij het verwijderen van PFAS uit drinkwater. Waterontharders zijn specifiek ontworpen om calcium- en magnesiumionen, die zorgen voor hard water, te verwijderen door middel van ionenuitwisseling. PFAS zijn echter zeer kleine en stabiele chemische stoffen die niet door dit proces worden beïnvloed.
Hoewel een waterontharder dus niet specifiek is ontworpen om PFAS te verwijderen, kan het wel een waardevolle aanvulling zijn als je de waterkwaliteit in huis wilt verbeteren. Lees hier hoe hard het water in jouw gemeente is.
Een waterontharder is vooral een slimme investering als je te maken hebt met hard water. Het helpt niet alleen om kalkaanslag te verminderen en de levensduur van je huishoudelijke apparaten te verlengen, maar het verbetert ook de algehele waterkwaliteit in je huis. Hoewel een waterontharder niet specifiek is ontworpen om PFAS te verwijderen, kan het zeker bijdragen aan een comfortabeler en gezonder leefmilieu door het water zachter te maken. - Kevin Beemsterboer van Waterontharder-specialist.nl
"PFAS in drinkwater roept terecht zorgen op, maar concentraties zijn minimum"
Hoewel PFAS in drinkwater terecht zorgen oproept, is het belangrijk om te weten dat de concentraties in het kraanwater meestal binnen veilige grenzen blijven. Dit betekent dat een speciaal waterfilter voor PFAS vaak niet nodig is en zelfs risico’s kan hebben, zoals het verwijderen van essentiële mineralen of bacteriegroei.
Als je echter woont in een gebied met hard water, dan is een waterontharder een slimme keuze. Het helpt om kalkaanslag te verminderen, de levensduur van je huishoudelijke apparaten te verlengen en het comfort van je dagelijks watergebruik te verbeteren. Voor meer informatie over waterontharders en hoe ze kunnen bijdragen aan de kwaliteit van je water, neem contact op met Waterontharder-specialist.nl voor deskundig advies en een oplossing op maat.